SSL Sertifikası Nedir?

SSL Sertifikası Nedir?

SSL Sertifikası Nedir?

SSL sertifikasının anlamı bir sitenin güvenli olduğunu göstermesidir. SSL, Secure Sockets Layer’ın kısaltılmışıdır. Bunun da Türkçe anlamı Güvenli Giriş Katmanı’dır. SSL sayesinde bir site güvenli hale getirilir. Bu sertifika ile veri trafiği şifrelenir ve site daha güvenli bir hal kazanır. SSL’in temel mantığı bir web sitesinin kimliğini doğrulamaktır. Şayet bir ticari faaliyet gösteren firma söz konusuysa SSL oldukça önemlidir. SSL sertifikası sitenin güvenliğinden sorumlu olduğu gibi gizli bilgilerin de korunması için görevlidir. Bundan dolayı da internet sitesi sahiplerinin site kurulumunda ilk başvurduğu SSL sertifikasıdır.

Boğaziçi.net

SSL Sertifikasına Hangi Bilgiler Bulunur?

SSL sertifikasında bulunan bilgilerden birisi sertifika sahibinin adıdır. Web sitesini daha güvenli bir hale getirmek için SSL sertifikasını alan kişilerin bu sertifikalarında bazı bilgiler yer alınır. Bu bilgilerden en temeli de sertifika sahibinin adıdır. Bunun aynı sıra sertifika seri numarası ve sona erme tarihi de mevcuttur. Sona erme tarihi sertifikanın yenilenmesi için oldukça önemlidir. Sertifika yenilenmezse sitedeki güvenlik önlemleri de kaybolacaktır. Bu yüzden de sona erme tarihi takip edilmelidir. Ayrıca SSL sertifikasında şu bilgiler de mevcuttur:

  • Sertifikayı düzenleyen firmanın dijital imzası,
  • Sertifika sahibinin açık anahtar kopyası.

SSL Sertifikası Hangi Özelliklere Sahip?

SSL sertifikasının sahip olduğu özellikler arasında mesajların şifrelenmesindeki güvenlik ve gizliliğin korumasıdır. SSL sertifikasının en önemli işlevi hem gizlilik hem de güvenliği sağlaması için önlemler almasıdır. Güvenliği sağlanan konulardan birisi de mesajlardır. SSL sertifikası mesajları şifrelenmesinde aynı zamanda deşifre edilmesindeki güvenliği korur. Bunun yanı sıra mesaj ileten ve bu mesajı alan kişilerin doğru adres olduğunun da garantisini verir. Böylece mesajlaşmaya dair herhangi bir sıkıntı yaşanmasını önler. SSL sertifikasının internet sitesi kurucuları için sunduğu diğer özellikler ise şu şekildedir:

  • Gönderilen dokümanların tarih ve zamanlarını doğrular,
  • Dokümanlar için arşiv oluşturulmasına yardımcı olur.

SSL Sertifika Tipleri Nelerdir?

SSL sertifika tiplerinden bir tanesi alan adı yani domain onaylama sertifikasıdır. SSL sertifikası almak isteyen kişilerin başvurabilecekleri farklı tipte sertifika tipi bulunuyor. İnternet site sahipleri hangi özelliği daha güvenli hale getirmek istiyorsa ona uygun bir SSL sertifikası seçebiliyor. Örneğin alan adının güvenli olduğunu göstermek için bir onaylama sertifikası bulunuyor. Bunun yanı sıra SSL sertifikası tipleri şu şekildedir:

  • Yeşil adres çubuğu sertifikası,
  • Kod imzalama sertifikası,
  • Birleşik iletişim sertifikası,
  • Wildcard sertifikası,
  • Web sunucusu onaylama sertifikası.

SSL Sertifikası Kurulumu Nasıl Yapılır?

SSL sertifikası kurulumu yapmanın yolu ilk olarak bu sertifikanın satın alınmasından geçiyor. SSL sertifikası satın alacak olan kişiler hosting firmalarına başvurabilirler. Hosting firmaları aynı zamanda SSL sertifikasının da alınabileceği adreslerdir. Ayrıca hosting firması aracılığıyla SSL sertifikası alacak olan kişilerin kurulum için esktra bir uğraş vermesine de gerek yoktur. Bu firmalar SSL sertifikasını ücretsiz olarak kurmaktadır. Ancak SSL’i kendisi kuracak olan kişiler ise hosting panellerine giriş yaparak manuel olarak da bu kurulumu gerçekleştirebilirler. Ancak SSL kurulumunun en kolay yolu bu işi ücretsiz yapan bir firmadan hosting satın alınmasıdır.

SSL Sertifikasının Neden Önemlidir?

SSL sertifikasının önemi bir sitenin güvenli olup olmadığını göstermesinden dolayı oldukça fazladır. SSL sertifikası bir siteye girilmesinde herhangi bir sorun olmadığını gösterir. Bu da ziyaretçilerin güvenin kazanılmasını sağlar. Böylece siteye giren kişi sayı da artacaktır. Aksi halde sitenin güvenli olmadığına dair uyarı çıkar ve bu da siteye girmek isteyen kişileri kaçırabilir. Bu güvenlik, ziyaretçi sayısını da doğrudan etkilediği için çok önemlidir.

Depresyon Güzelim ♥